In

Be green.

Hej.


Wiele osób prosiło i czekało na post o przepisach, a dokładniej - o zielonych przepisach.
Czyli zdrowych, najczęściej warzywnych bądź owocowych, łatwych i szybkich a naturalnie słodkich daniach.
Tak jak obiecałam - jest! Lubię tego typu posty.
Zaczyna się lato więc pomyślałam o czymś równie przyjemnym i słonecznym czyli o plackach bananowych!



To całkiem śmieszne bo na same placki składają się tylko 2 składniki a przygotowanie bez smażenia to około 2 minuty. Idealne na śniadanie prawda? A z takim śniadaniem cały dzień od razu wydaje się lepszy!

Poza tym - to super pomysł dla osób które chcą się zdrowo odżywiać lub ograniczają kalorie.

Co potrzebujemy:


~1 lub 2 banany;


~2 jajka;


~Miskę, widelec i patelnię;



1.
Obierz i połam banana a następnie rozgnieć go w misce. Masa nie może zawierać dużych gródek bo placki wtedy nie wyjdą takie jak powinny.


2. 
Wbij dwa jajka i wymieszaj je z bananami. To może wydawać się dziwne ale nie - nie będzie smakowało jak jajecznica. Banany są bardzo słodkie i zamaskują nieprzyjemny jajeczny posmak. Dodatkowo nie trzeba dodawać żadnych przypraw ani cukru - placki same w sobie będą okej a z dodatkami - będą pyszne.


3. 
Wlej masę na rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę na każdej stronie. Placki powinny smażyć się tak samo szybko jak jajecznica. Uważaj tylko na ich wielkość - nie rób za dużych na kształt naleśnika czy jajecznicy a takie przypominające placki ziemniaczane.



4.
 Wszystko smakuje lepiej gdy nie ocieka olejem więc połóż placki na ręczniku papierowym - ładnie to wciągnie cały tłuszcz a jedzenie będzie suche i lżejsze.

5. 
Zostaje tylko udekorować nasz deser. Ułóż placki jeden na drugim (mniej więcej jak pancake'sy) i polej to jogurtem naturalnym bądź syropem. Dołóż kilka ulubionych owoców i voila! Smaczny i zdrowy deser gotowy!


Pytanie do Was: 
~Podobają Wam się posty z przepisami? Chcielibyście takich więcej? 

Related Articles